Vad par grälar mest om

Många frågar sig vad andra par grälar om och om det är detsamma för alla? Att jämföra sig med andra par är något som helt enkelt inte är en lyckad strategi. Alla par är individuella precis som att man är individuell när man står själv. Dessutom är det en dödsdömd fråga ”skulle andra gjort likadant?”, det vet man inte och ett par måste utgå från sig själva. Jämställdheten i ett förhållande är en het fråga och många gånger handlar det om vad man själv bestämt hur man ska dela upp det.

Jämställdhet är något som vi diskuterar ständigt i debatter och främst i Sverige är det en het fråga. Det behöver inte handla om feministiska frågor för att diskutera jämställdhet, dock är det många som återvänder till det när debatten hettar till. I det stora hela så är jämställdhet inom näringslivet och samhället en politisk fråga och just lika löner är något som Sverige måste sträva efter mer. När det handlar om ett förhållande så är det helt enkelt upp till paret att bestämma hur de ser på jämställdhet. Ofta är det inte riktigt helklart när man börjar dejta vad det är som gäller, men många får det klart för sig när det är dags att bo ihop.

par som är osams

Dela upp sysslorna

Det som ofta blir en diskussion i hushållet handlar om hushållssysslor. Städning, disk och tvätt är hushållsgöra som enligt gamla normer tilldelas kvinnan. Idag är det dock inte lika självklart att det är just kvinnan som ska ta reda på allting i hemmet, med tanke på att allt fler har heltidsjobb. På grund av dessa diskussioner så är Vaxholm Städ & Flyttservice väldigt populära. Det finns alltså knep för hur man undviker att bli osams om just städningen:

  • Mät era sysslor med hjälp av ett jämställdhetsspel, ”Komma Lika” handlar om att paren delar upp sina sysslor och att de blir mätbara under spelets gång.
  • Prata med varandra. Alla konflikter kan lösas genom att man talar med varandra, på så sätt kan man lösa sina olikheter.
  • Kolla upp priser för hemstädning och flyttstäd om ni känner att det är aktuellt. Det kan lindra en arbetsbörda som annars kunde vara väldigt orättvist fördelad.
  • Det kan vara tråkigt att behöva sätta regler men ibland är det ett måste. Regler kan vara att en lagar mat och den andra diskar.

Tyvärr är det så att alla inte kan komma överens om dessa saker. En kanske känner att hushållsarbetet är just för kvinnan och är låst i sina normer och idéer. Det kan vara svårt att motverka och tyvärr går många förhållanden i graven för att en person får slita mer än den andre. Tvåsamheten går ut på att samsas, visa respekt och ödmjukhet. Grälar man ofta och det handlar 99 procent av fallen om att en gör för mycket och den andra struntar helt i sysslorna så är det ett tecken på att man helt enkelt inte visar respekt eller ödmjukhet, och definitivt inte samsas. Det kan då vara läge att antingen prata med en kurator eller faktiskt gå isär.